Top

Acryl en pluis

Wol geeft bij veel mensen jeuk en sommigen zijn er zelfs allergisch voor. Gelukkig is acryl een goede vervanger en kun je zonder wol ook een warme sjaal of trui dragen. 

Helaas heeft acryl ook nadelen: de stof pilt sneller dan wol en acryl blijft langer pluizen. Hoe zachter de structuur van de stof, hoe erger het pluizen vaak is. De zachtheid wordt immers bepaald door de lossere "draden" die op het weefsel liggen.  

Hoe kom je sneller van de pluis af?
Was acryl sowieso voor het eerste gebruik. Sla het materiaal eerst goed uit, kies een kort en koud programma en droog het materiaal liggend. Een beetje wasverzachter zorgt voor behoud van de zachtheid. Hardnekkige pluis laat zich het best verwijderen met een rubberen huishoudhandschoen: ga hiermee over het oppervlak en verzamel de losse vezels. Herhaal dit in de eerste tijd enkele malen en je zult zien dat het pluizen drastisch afneemt! 

Geen zin in pluis? 
Kies een materiaal dat minstens voor 50% uit wol bestaat. Ook de combinatie van wol en viscose is een goede vervanger voor een volledig wollen stof. De combinatie is erg zacht en irriteert niet op de huid. Met een allergie voor wol, kun je deze optie helaas niet overwegen: kies dan een acryl met een vaste structuur (geen superzachte bovenlaag, maar duidelijk herkenbare breisteken).